Rysk roulette med framtiden

Klimatdebatten summerad

97% av världens aktiva klimatforskare ställer sig bakom påståendet att det är extremt sannolikt att ökande temperaturer det senaste seklet är orsakat av människan.

3% gör det inte.

Risker

Du vill bygga ett hus i en dalsluttning. Utsikten är fantastisk. Nio av tio geologer säger att du inte borde göra det, risken är stor att det kommer ett jordskred förr eller senare, och en geolog säger att det är ingen fara. Vad skulle du göra?

Du gillar ditt liv och din vardag, du vill absolut inte behöva betala mer för saker och ting än du gör, du vill självklart inte behöva krångla med saker löjliga saker som sopsortering, och du tycker faktiskt att plastkassar är mycket bättre än papperskassar när du handlat. Men så säger 97 av 100 aktiva forskare att klimatförändringarna till stor del beror på människans aktiviteter, och det kan vara möjligt att om inte stoppa trenden så i vilket fall minska den och effekterna det kan få. 3 av 100 håller inte med. Vilka lyssnar du på?

Felaktigheter

Ja, det kan finnas felaktigheter i forskningen, saker som forskarna fått om bakfoten, saker de missat. Ja, det kan hända att en del forskare känner sig pressade att hålla med sina kollegor. Men ärligt talat, är det verkligen rimligt att tro att allihop har fel? Eller ens att hälften av dem har det?

Om vi låtsas att bara 50 procent stod bakom teorierna att människan ligger bakom den globala uppvärmningen just nu, och att det kan gå att göra något åt det, vore inte redan det skäl nog att lyssna? Tänk själv: om 50% av forskarna säger att något måste göras om inte vår värld skall ändras radikalt, och 50% säger det är fel, hade det inte kunnat vara smart att ta det säkra före det osäkra redan då och lyssnat på gruppen som varnar? Sen kan man justera om det visar sig att de hade fel.

Nu är det istället 97 procent som varnar. Men många väljer ändå att lyssna på de 3 procenten. Varför? Hur kan man vilja eller ens våga spela sådan roulette med sina barns framtid?

”Multiple studies published in peer-reviewed scientific journals show that 97 percent or more of actively publishing climate scientists agree: Climate-warming trends over the past century are extremely likely due to human activities.”

https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

Konsekvenser

Dessutom, vad är det värsta som kan ske? Vi får lite mindre köpkraft. Vi kanske behöver göra mindre resor, begränsa och förändra vår konsumtion. Ändra lite matvanor. Det är en del av priset för att få en bättre värld med mindre föroreningar, hälsosammare luft och vatten, mindre djurarter som dör ut.

Men sen står vi där med en bättre värld. Så om de där 3 procenten trots allt hade rätt så har vi och våra barn ändå tjänat på det.

Hur kan man komma fram till att det är värt risken att följa de där 3 procenten? Fortsätt för all del vara oense, men följ konsensus under protest istället. Sen kan du vara skadeglad om det visar sig att det var minoriteten som hade rätt. Men då är du ändå skadeglad i en bättre värld.