Sluta klaga och GÖR något istället

Sluta klaga och GÖR något istället

Ibland dyker det upp inlägg från sidor som Stå upp för Sverige, Vi som står upp för Joakim Lamotte, FriaTider.se etc i min Facebook-feed. Det är mestadels negativa budskap. När jag kollar på vad som postas på sidorna så är det mycket vi och dem. Ilska, starka åsikter utan nyansering, lite faktakoll. Bry sig inte om lag och rätt, ta den enkla vägen. Jag blir lite fascinerad över detta.

Det finns massor av problem i Sverige, som i alla länder. Jag förstår att människor blir förbannade när de ser orättvisor, när de ser obegriplig byråkrati, när de tycker fel personer drabbas. När politiker och tjänstemän till synes inte gör något. Det är bara så synd att den enda utvägen folk ser är att sprida missnöje, bidra till mer motsättningar. 

Vad har DU gjort?

En enkel fråga till er som gillar och delar det som finns i dessa grupperna: Har ni någonsin försökt göra något konstruktivare än att dela FB-poster med upprörande rubriker? 

Har ni till exempel hört av er till politiker eller partier med era åsikter? Har ni skrivit insändare? Kan det hända att om tiotusentals personer hörde av sig till sina politiker och samstämmigt krävde förändring, att det är större chans att politikerna skulle lyssna än när man bara delar FB-poster?

Hur många av er som klagar över att svenska traditioner försvinner har gjort något åt det? Annat än att skriva om det på FB? Var är ni när bygdegårdar slutar arrangera midsommarfiranden till följd av för få frivilliga? Går ni på gudstjänster, hjälper till att hålla kyrkan vid liv så inte allt fler kyrkor stänger på grund av sviktande underlag? Allt fler sportföreningar begränsar sin verksamhet för att det är för få frivilliga, hjälper ni till där? Deltar ni i förstamajdemonstrationerna? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Hur många av er som ondgör sig över att invandrare måste integreras bättre kunde själva tänkt sig att ställa upp som språkstöd eller kontaktperson? Väldigt få verkar det som, vilket är synd eftersom detta är något vem som helst kan göra. Många nyanlända vill ha svenskar att prata med för att öva språket, för att lära sig om det svenska samhället. Det är väl ett gyllene tillfälle att bidra till att hålla traditionerna vid liv? Men helt plötsligt är det samhället som skall ordna allt. Många menar såklart även att invandrarna inte ens skulle vara här, men det är en annan fråga, och nu ÄR de faktiskt här, och DU kan göra något för att hjälpa till med integreringen. Den som du är upprörd över är så dålig.

Bryt mönstret

Det är lätt att mena saker, att vara arg. Man vill gärna sprida det man är upprörd över. Det är synd att tröskeln för att göra något positivt, att bidra, är högre. Men kanske det är värt att pröva nästa gång du är på väg att dela ett inlägg med en klatschig rubrik som upprör dig?  

Det finns sätt man kan bidra själv, och HJÄLPA samhället. Det är en ganska trevlig känsla. Pröva själv.